Afstuderen zonder vertraging in de werktuigbouwkunde

Niemand wil vertraging oplopen. Al gebeurd dat wel regelmatig voor veel leerlingen. Vooral als HBO- of WO-afgestudeerde herken je deze obstakels vast. Het is van belang dat tijdens de studie de begeleiding op orde is. En dat geld voor zowel het opleidingsinstituut als het bedrijfsleven.
En die begeleiding op de werkvloer, daar is volgens Carl Middelkoop regelmatig het een en ander aan te verbeteren.
Dit heeft bij Carl ervoor gezorgd hij zich nu ten volste inzet om de begeleiding van afstudeerders vloeien en effectief te laten verlopen.

Hoe zou afstudeerbegeleiding er volgens jou uit moeten zien?

Als je al een tijdje studeert heb je deze opmerking vast vaak gehoord bij stages en afstudeerplek sollicitaties: “We hebben nog wel wat voor je denk ik”. Dit is eigenlijk al een belangrijk signaal dat het onderwerp niet belangrijk genoeg meer is om te behandelen. En als je dit een paar keer tegenkomt begint hier de vertraging al.
Met zijn ervaring bij TT Engineering heeft Carl ook zo zijn ervaringen als procesbegeleider vanuit het bedrijfsleven. Partijen moeten met elkaar blijven communiceren en op belangrijke punten met mekaar om de tafel. Daarbij is het van belang om kaders te definiƫren en duidelijke deadlines en belangen moeten hiermee met elkaar worden afgestemd zodat een goede opdracht geformuleerd kan worden.
Een goed gedefinieerde opdracht geeft jou direct uit de startblokken een goed gevoel en leidraad hoe waar je moet beginnen en een goed begin is het halve werk. En dat is iets waar Carl bij TT Engineering voornamelijk mee bezig is. Een opdracht moet aansluiten bij de wensen van de klant maar moet zeker ook relevant zijn voor je studie.
Carl helpt studenten daarmee op verschillende vlakken:

  • Verslaglegging
  • Begeleiden PlanVanAanpak (PVA)
  • Formuleren vraagstelling
  • Bepalen kaders

Afhankelijkheid vs. zelfstandigheid

Een stukje zelfstandigheid is belangrijk, ownership claimen als je complicaties tegenkomt zodat je knelpunten zo snel mogelijk kunt verhelpen. Maar je moet ook de ruimte krijgen om te kunnen vallen en weer op te staan. Je bent daarbij afhankelijk van mensen binnen het bedrijf waar je afstudeert. Onderdeel zijn van het projectteam is daarbij erg belangrijk.

Ruimte om te sparren

Je hebt een aantal mensen nodig om je heen waar je mee kunt sparren, daarin zijn natuurlijk de procesbegeleider en je projectteam erg belangrijke schakels. Maar daarnaast is het ook erg fijn om een technisch begeleider te hebben die issues met je kan bespreken en een oogje in het zeil kan houden. Vanaf de zijlijn zie je immers meer dan wanneer je zelf in het veld staat.

Tips

  • Goede communicatie tussen school, bedrijf en begeleiders
  • Kies een opdracht die goed aansluit bij je persoonlijke ontwikkeling, het doel van school en die van het bedrijf
  • Maak ruim tijd voor het PVA zodat je de kaders goed kunt afbakenen

Dank aan Carl Middelkoop. Wil je weten hoe afstuderen bij TT-Engineering eruit ziet? Lees over Paul’s ervaring hier.